LADEGUIDE
GUIDE TO EV CHARGING
ENGLISH DEUTSCH
Vi her for å gjøre reisen din så enkel og komfortabel som mulig. Er det første gang du leier elbil kan lading føles uvant, men heldigvis er dette ganske enkelt. Se vår ladeguide under, som hjelper deg på vei. God tur!
HVORFOR VELGE ELBIL?
- Stort utvalg av nye elbiler med lang rekkevidde
- Rimligere parkering ved en rekke kommunale parkeringsplasser
- Halv pris for elbiler på de fleste ferger i Norge
- Lavere drifstoffkostnadder
- Elbilrabatt i bomringen
- Velg en mer miljøvennlig reise med lavere utslipp
Hvor kan jeg lade?
Du kan enkelt finne din nærmeste ladestasjon på ladestasjoner.no, via ladeoperatørens app eller GPS. Ladestasjonene er ofte plassert ved bensinstasjoner, hoteller, kjøpesentre, kommunale parkeringsplasser og arbeidsplasser.
Vær oppmerksom på at det er mange tilbydere, og det kan være smart å laste ned tilbyders app og opprette en kundeprofil med betalingskort på forhånd. Her er noen av de mest utbredte appene for lading i Norge:
- Elton App store / Google Play
Med Elton kan du lade hos:
Recharge, Circle K, Ionity, Kople, e-on
- Ishavsveien (Troms og Finnmark): App store / Google Play
- Tesla App store / Google Play
Hvordan betale for lading?
Normalt starter, stopper og betaler du for ladingen med ladebrikke, app eller SMS.
Betal via app: Det går fort å registrere seg i appen, hvor du enkelt kan legge inn kort for betaling. I appen velger du den ladestasjonen du ønsker å benytte. Husk å sjekke at nummeret på laderen er likt som laderen du velger i appen.
Betal via sms: Du kan også starte ladingen med SMS, dette er noe dyrere. Følg instruksjonen på ladestasjonens skjerm eller oppslag.
(Ved de fleste ladestasjonene i Norge kan du ikke betale direkte med kort).
Hvordan lader jeg en elbil?
For å starte lading
1 Åpne ladeporten via display i bilen eller ved å trykke på lokket (kan variere fra modell og merke).
2 Koble ladekabelen til bilens ladeport. De forskjellige bilmerkene har ulik indikatorer på at du lader, gjerne med grønn lampe/signal som viser at bilen faktisk mottar strøm. Dersom det er utfordrende å få bilen til å lade, vil bilens instruksjonsbok (digital i bilens kjørecomputer) som regel hjelpe deg på vei. Husk å sjekke om bilens kontakt er foran i «grillen» eller på siden av bilen. Sjekk at bilen lader før du forlater den.
3 Det anbefales at du lader til 80 prosent. De siste 20 prosentene går veldig sakte og det blir gjerne høy pris.
Når kjøretøyet er ladet
4 Avslutte lading og utløs ladekabelen fra elbilen (merk at bilen må være ulåst). Dersom kabelen er låst, hold inne knappen ved kontakten, alternativt kan man også avslutte ladingen fra knapp eller display inne i bilen.
Viktig: Dersom du har brukt egen kabel, husk å legge den tilbake i bagasjerommet i leiebilen.
Hurtiglading
Hurtigladerne er elbilens svar på bensinstasjoner. Her lader du elbilen raskt når du er underveis. Med en hurtiglader kan du lade batteriet fra 0 til 80 prosent på 30-40 minutter (avhengig av bilens batterikapasitet og temperatur). Det anbefales at du kun lader til maks 80 prosent.
Hurtigladere som du finner langs veiene i Norge er vanligvis på mellom 50 og 150 kW, men det finnes også lynladestasjoner på 150 kW og oppover.
Trenger jeg egen kabel til hurtiglading? Nei, hurtigladerne har egne kabler, slik som bensinpumpene. På hurtigladerne er det festet to forskjellige kabler med ulik ladeplugg - det er enkelt å se hvilken av kablene som passer til din bil.
Normallading
Når vi lader fra ladepunkt med Type 2-kabel (elbilkontakten), kaller vi det normallading. Slike ladere er ofte tregere (opp til 3,6/7,4 kW, i motsetning til hurtig- og lynlading som ofte er 50-150kW). Disse laderne finner du ofte tilknyttet offentlige ladestasjoner, borettslag og p-anlegg, og kan være en god løsning dersom du skal stå parkert et sted over lengre tid eller over natten.
Trenger jeg egen kabel? Ja. For å bruke normalladeren trenger du din egen ladekabel (Type 2). I våre elbiler og plug-in hybrider finner du kabler til lading. Husk å ta kabelen med deg når du kobler fra og kjører.